Merkki

Autojoukkojen Keski-Pohjanmaan Kilta


Etusivu


Esittely

HallitusTiedotukset

Toiminta

KalenteriMatkat ja Vierailut

KuvakalleriaKainuun_Prikaati

1.ErAutoK

MPK / KotuYhteistyökumppanit

Piirilehti

Linkit

Palaute
Suomenlippu


Linkki valokuviinL ... LINKKI VALOKUVIIN!!

Saksan matka 11-19.9.2005

Aurinko nousi syyskuiselle taivaalle. Oli sunnuntai ja kauan odotettu matkamme oli alkamassa. Miehiä alkoi saapua Kokkolan linja-autoasemalle heti puolen päivän jälkeen. Kello yksi sitten viimein lähdimme ajelemaan Norpan liikenteen bussilla kohti Turkua. Kuljettajana toimi Jari Norppa.Matkan varrelta otimme mukaan lisää miehiä, Tenkulan Matin viimeisenä Jalasjärveltä. Ilta kahdeksalta Jari ajoi bussin laivan uumeniin. Lähdimme hytteihin viemään matkalaukkumme ja heti sen perään syömään seisovasta pöydästä. Nälkä jo tuntui melkoisesti mahan pohjassa.

Tukholmaan tultuamme ja aamupalan syötyämme suuntasimme kohti Hampuria ja siellä Suomalaista Merimieskirkkoa. Ruotsia läpi ajaessamme maisemat muuttuivat välillä mäkisiksi ja välillä järvimaisemiksi. Ruotsin ja Tanskan välillä olevalla uudella sillalla oli tuulivaroitus. Tuntui että bussi ei pysyisi omalla kaistalla. Kun silta loppui, sukelsimme välittömästi tunneliin, joka nousi maan pinnalle Kööpenhaminan lentokentän kohdalla. Jouduimme ylittämään vielä toisenkin sillan joka oli lähes yhtä suuri.

Saksan puolelle päästyämme matkaa ei enää paljon ollut jäljellä. Kello oli 22.00 kun saavuimme majapaikkaamme Merimieskirkolle. Paikka löytyi vaivattomasti, sillä Tenkulan Matin navigaattori "vei" meidät perille asti. Tuikan Ari parkkeerasi bussin ja lähdimme selvittämään majapaikkaamme. Olimme ajaneet päivän aikana yli 1100 km neljäntoista tunnin aikana.

Tiistaiaamu koitti ja suuntasimme HohenLockstedtiin. Paikkahan oli suomalaisten jääkäreiden koulutuspaikkana. Paikan nimi oli ennen Locksted. Suomalaisethan tulivat sinne saamaan sotilaskoulutusta. Paikkakunnalla on muistomerkkejä ja jopa osa kadun nimistä on Suomen kielellä. Saksalaiset haluavat vaalia näitä perinteitä. Suomalaisten saama koulutus oli ennennäkemättömän raskasta. Koulutus alkoi 25.helmikuuta 1915 ja päättyi 1917 loppupuolella (Kuninkaallinen Preussin Jääkäripataljoona N:o 27.) Nämä miehet olivat myöhemmin tärkeitä Suomelle. Hehän toimivat mm. esimiestehtävissä Talvisodassa ja Jatkosodassa. Oppaina toimivat viehättävät rouvat Salzwedel ja Weissert. Suuret kiitokset heille asiantuntemuksestaan.

Keskiviikkona tuntui heti aamusta että helleraja rikkoontuu. Ohjelmassamme oli vierailu Volkswagenin päätehtaalle Wolfsburgissa. Portille saavuttuamme huomasimme, että ei ollut kyseessä mikään pieni autotehdas. Tehdasalue oli 8,4 km2 ja siellä työskenteli 50000 henkilöä kolmivuorossa ja suunnittelussa sekä päivätyössä. Oppaamme kertoi tehtaasta ja päivän ohjelmastamme. Tovin keskusteltuamme hän osasi jo muutaman suomen sanan. Alueella oli mm. automuseo, konsernin eri automerkit omassa rakennuksissaan. Päivän tuotanto n. 500-700 autoa nostettiin lasitorneihin (2 kpl). Nostot ja sijoitukset hoituivat automaattisesti. Näistä torneista autot lähtivät sitten ympäri maailmaa. Välillä sähköjuna vei meitä kierrosajelulle tehtaan sisälle. Oli mielenkiintoista nähdä eri vaiheet auton valmistuksessa. Autoja tehtaalla on valmistettu jo 76 vuoden ajan. Suuret kiitokset tästä mahdollisuudesta vierailla tehtaalla kuuluu Suomen VW maahantuonnille ja eritoten Riitta Hakkaraiselle.

Torstaina pidimme "vapaapäivän". Osa meni tutustumaan Heidelbergin vanhaan kaupunkiin ja nähtävyyksiin. Kaupungissa oli hyvät mahdollisuudet tehdä ostoksia kotiin vietäviksi. Moni on varmaan kuullut puhuttavan Hockenheimin moottoriradasta. Suuntasimme bussin keulan n. 15 km:n päässä sijaitsevalle radalle. Toiveenamme oli päästä kiertämään jollakin autolla rataa. Valitettavasti siellä oli meneillään juuri harjoitukset "Porsset ja formulat" täyttivät radan, joten siirryimme katsomoon seuraamaan harjoituksia. Voitte uskoa että vauhti ja äänet olivat melkoiset. Radan vieressä oli museo, josta löytyi sekä autoja että moottoripyöriä monen vuosikymmenen ajalta.

Perjantai aamuna koitti sitten se monen mielestä matkan kohokohta. Kello yhdeksältä olimme Heidelbergissä(Taylor Bks) sijaisevan amerikkalaisen 272nd MP CO:n. portilla. Siellä jo Nina Carey ja Christine Gebhard (Director.Public.Affairs&Host Nation Relations Mannheim Military Community (293rd BSB)) odottivat meitä. Yleensä porteilla on hyvin tiukka tarkastus, mutta Christinellä oli lupa mukana, jonka vuoksi pienen bussin tarkastuksen jälkeen portit aukenivat meille. Heti aluksi meidät vietiin "neuvotteluhuoneeseen" (huone jossa tehdään päätöksiä koskien esim.Irakia ja Afganistania).Lieutenant (Ltn) Colonel McKinney toivotti meidät tervetulleeksi ja kertoi heidän tehtävistään, määristään ja sijoituksistaan Saksan maaperällä. Kahvit juotuamme suuntasimme Seargent First Class (Vääpeli) Justin Carey:n kanssa tutkimaan Hummereita ja niiden aseistusta (Hummeriryhmään kuuluu 3 sotilasta, johtaja + kuljettaja ja tornissa oleva ampuja).Kaikkien on osattava toistensa tehtävät. Specialist Burnside toimi johtajana +Specialist Scranton (nainen) kuljettajana ja Private First Class Browning ampujana. He esittelivät meille luotiliivivarustustaan, aseistustaan jne… Iältään he olivat 19-22 vuotiaita. Mainittakoon että Specialist Burnside oli juuri tullut Irakista. Heiltä kysyimme koulutuksesta jne… Burnsidelta Irakia koskevista "kokemuksista". He vastasivat kysymyksiimme hyvin avoimesti eli olivat erittäin hyviä PR-henkilöitä ajatellen työtänsä. Tämän jälkeen meidät vietiin syömään sotilaiden ruokalaan. Ruoka oli erittäin hyvää ja sitä sai "santsata". Iltapäivällä lähdimme ajamaan kohti Mannheimia,jossa sijaitsi 28th Transportation Battalion. Sää muuttui hiljalleen sateiseksi. Portille saavuttuamme, vartiat kyselivät passejamme. Christine näytti jälleen kulkulupaamme ja pääsimme alueelle. Kuitenkin bussi "peilattiin" alapuolelta kaiken varalta. Porteilla olevat hyvin tarkat tarkastukset tulivat käyttöön New Yorkin pommi iskujen jälkeen. Pataljoonan päämajassa meidät ohjattiin neuvotteluhuoneeseen. Nuorekas Maj. (majuri.) Lovco kertoi pataljoonan tehtävistä, (esim. kaikki kuljetuskalusto korjattiin ja huollettiin siellä ja lähettiin takaisin Irakiin tai Afganistaniin jne…). Alueella oli myös helikopteriyksikkö. Tutustuimme heidän suuriin vetoautoihin, mutta kovan sateen takia emme testanneet niitä. Kentällä oleva autojen määrä yllätti kaikki, ne olivat millin tarkassa jonossa eikä toista päätä näkynyt. Lopuksi tutustuimme heidän palokuntaansa ja paloautokalustoon. Luovutimme Killan standardin majuri Lovkolle(kuvassa).Hän luovutti pataljoonan nimikkoviinipullot ja mitalin. Yhteenvetona tästä päivästä voi kertoa, että se ylitti odotuksemme.

Lauantai aamuna aurinko nousi Frankfurtin taivaan ylle. Oli meidän matkamme viimmeinen vierailu kohde eli Frankfurtin Kansainvälinen Autonäyttely, jossa esitellään ensi vuoden automallit. Näyttely rakennuksia oli kymmenkunta. Kiirettä piti että kerkesi katsella kaikki.Jokaisella auton valmistajalla oli useampi malli näytteillä joita viehättävät tytöt esittelivät. Saksassa kun olimme niin kaikki oman maan merkkien hallit olivat tupaten täynnä ihmisiä. Kiinalaiset auton valmistajat olivat suurella joukolla paikalla.

Kolmen aikoihin päivällä joukkomme oli sitten valmiit lähtemään. Kaikki olivat väsyneitä ja jalat rakoilla kiertämisestä. Monelle tämä oli ensimmäinen kerta, mutta ei viimeinen. Kotimatkalla pohjoiseen, kauniiseen isänmaahamme, keskustelimme vierailun annista. Yksimielinen kanta oli porukalla, että vierailu oli toteutunut paremmin kuin osasimme odottaa. Kaikissa vierailukohteissa saimme, mitä tulimme hakemaan. Porukka oli yhteensulautuva ja henki erinomainen. Moni kysyi milloin lähdetään uudelleen. Uutta vierailua alamme suunnittelemaan piakkoin. Matka kuvat ilmestyvät nettisivuillemme www.ajk-kp.net niin pian kuin mahdollista.
Jari Norpalle suuret kiitokset,hänen toimiessaan bussin kuljettajana. Ari Tuikalla suuret kiitokset, hänen toimiessaan bussin varakuljettajana sekä matkan varajohtajana. Aulis Hannulalle suuret kiitokset, hänen toimiessaan varakuljettajana. Matkanjohtajan ominaisuudessa kiitokset kaikille matkalle osallistujille.Linkki valokuviinL ... LINKKI VALOKUVIIN!!
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23

24

25

26